ביוני 2014 הכריע בג"צ בעתירה מ-2006 בדבר החלת חוק ביטוח לאומי וחוק ביטוח בריאות ממלכתי על עובדות סיעוד ותיקות. למרות שחלפה מעל לשנה מאז מתן פסק הדין, פסק הדין לא כובד ועובדות סיעוד ממשיכות לסבול מהיעדר זכויות סוציאליות למרות שהותן הארוכה בישראל. מי שמטפלות בקשישים שלנו, מוזנחות ונשלחות חזרה למדינתן ברגע שהן זקוקות לטיפול בעצמן.
תינוק בא לעולם ונרשם כמעט מיד במרשם האוכלוסין של המדינה בה נולד ו/או של מדינת הוריו. בישראל תינוקות שנולדים לאזרחים עושים את פעולתם הבירוקרטית הראשונה בחייהם עוד בבית החולים – הם מקבלים את מספר תעודת הזהות שלהם והופכים להיות אזרחי מדינה קטנטנים. מה עלול להשתבש עד כדי כך שתינוק ברבות השנים יאבד את אזרחותו ואתה את זכויותיו הבסיסיות? ומה קורה כאשר תינוק לא מקבל מעמד במדינה בה נולד או במדינה ממנה מגיעים הוריו? זהו סיפורים של אנשים שקופים משוללי זכויות בחברה שלנו- מחוסרי אזרחות בישראל.
לאחרונה התבשרנו על סגירת ועדת עובדים זרים והקמת וועדת שקיפות במקומה. במשך שנים רבות וועדת עובדים זרים הייתה המקום היחיד בכנסת לדון בזכויותיהם של מהגרי עבודה, אפשרות להשמיע את קולם של עובדים ועובדות שקופים עבור רוב החברה שלנו. באילו נושאים עסקה הוועדה? מהם ההישגים שניתן לרשום לזכותה? וכיצד היא הגיעה אל סופה? סיגל רוזן מהמוקד לפליטים ולמהגרים אשר ליוותה את הוועדה מאז הקמתה, מספרת על הנושאים בהם טיפלו בוועדה שכעת יוותרו ללא מענה.
בחודשים האחרונים שמענו לא פעם את מי שתומכים בגירוש מבקשי מקלט מאריתריאה טוענים כי "אפילו בדנמרק קבעו שאריתראים אינם פליטים". טענה זו מתבססת על דו"ח שפורסם לפני שנה בדנמרק, אך כשיורדים לעומקם של הדברים מצטיירת תמונה מורכבת בהרבה שמאירה באור שונה לחלוטין את מסקנות הדו"ח המדובר שכולל שגיאות רבות, איסוף נתונים בעייתי ואף התנערות מוחלטת של שניים מכותביו מהמסקנות בו. למרות זאת ההיאחזות בדו"ח כמקור מהימן עבור מי שתומכים בגירוש מבקשי מקלט אריתריאים ממשיכה.